Składniki:
- ćwierć filiżanki oliwy
- 2 kg giczy cielęcej pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki
- 100 g masła
- 4 anchois
- 10 rozgniecionych ząbków czosnku
- 2 posiekane cebule
- pokrojona marchewka
- 2 pokrojone łodygi selera
- 200 g oliwek bez pestek
- 50 g kaparów
- 2 liście laurowe
- filiżanka czerwonego wina
- filiżanka porto
- litr przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- filiżanka liści bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. W garnku o grubym dnie obsmażyć cielęcinę na oliwie. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Rozgrzać masło i usmażyć na nim anchois, czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i seler. Smażyć przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dołożyć oliwki, kapary i liść laurowy. Wlać wino, porto i przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, dodać połowę bazylii i zagotować. Do przygotowanego sosu włożyć mięso. Wstawić do piekarnika na półtorej godziny. Co jakiś czas polewać cielęcinę sosem. Jeśli po upieczeniu sos jest zbyt rzadki, należy go zredukować.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W