Ogórki w occie
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 kilogram małych ogórków
- 2 łyżeczki nasiona selera
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- 4 szklanki białego octu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W przypadku większych ogórków należy przekroić je na pół a potem wzdłuż i usunąć pestki. Małe ogórki libańskie kroimy na pół. Małe odmiany zostawiamy w całości. Układamy je w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż woda zupełnie wystygnie. Odcedzamy i powtarzamy jeszcze dwukrotnie – w ten sposób usuwamy goryczkę i częściowo je gotujemy, więc później się nie zepsują. Ostudzone ogórki odcedzamy dokładnie i układamy w 1 lub 2 wysterylizowanych słoikach. Dodajemy nasiona selera i gorczycy.
Podgrzewamy ocet z cukrem i solą, mieszamy, aż wszystko się rozpuści i gotujemy 2 minuty. Zalewamy ogórki, aż do przelania. Wycieramy brzegi i zakręcamy wysterylizowanymi zakrętkami. Odstawiamy do chłodnej spiżarni na 3-4 tygodnie. Ogórki mogą się skurczyć, ale wrócą do swojego kształtu i będzie je można jeść przez wiele miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Podgrzewamy ocet z cukrem i solą, mieszamy, aż wszystko się rozpuści i gotujemy 2 minuty. Zalewamy ogórki, aż do przelania. Wycieramy brzegi i zakręcamy wysterylizowanymi zakrętkami. Odstawiamy do chłodnej spiżarni na 3-4 tygodnie. Ogórki mogą się skurczyć, ale wrócą do swojego kształtu i będzie je można jeść przez wiele miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W