Ogórki w occie

Ogórki w occie
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 kilogram małych ogórków
  • 2 łyżeczki nasiona selera
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 4 szklanki białego octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W przypadku większych ogórków należy przekroić je na pół a potem wzdłuż i usunąć pestki. Małe ogórki libańskie kroimy na pół. Małe odmiany zostawiamy w całości. Układamy je w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż woda zupełnie wystygnie. Odcedzamy i powtarzamy jeszcze dwukrotnie – w ten sposób usuwamy goryczkę i częściowo je gotujemy, więc później się nie zepsują. Ostudzone ogórki odcedzamy dokładnie i układamy w 1 lub 2 wysterylizowanych słoikach. Dodajemy nasiona selera i gorczycy.

Podgrzewamy ocet z cukrem i solą, mieszamy, aż wszystko się rozpuści i gotujemy 2 minuty. Zalewamy ogórki, aż do przelania. Wycieramy brzegi i zakręcamy wysterylizowanymi zakrętkami. Odstawiamy do chłodnej spiżarni na 3-4 tygodnie. Ogórki mogą się skurczyć, ale wrócą do swojego kształtu i będzie je można jeść przez wiele miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA