Mus i sos z rokitnika
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Przygotowanie:
Składniki:Mus:
100 ml soku z rokitnika
100 g cukru
2 jajka
150 ml tureckiego jogurtu
ziarenka z 1 laski wanilii
3 listki żelatyny
Sos:
200 ml soku z rokitnika
½ mango
2- 4 łyżki cukru (do smaku)
3 listki żelatyny
Przygotowanie:
Przygotuj mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Utrzyj cukier i jajka, aż się spienią. Dodaj jogurt i ziarenka wanilii. W rondlu podgrzej sok z rokitnika. Dodaj listki żelatyny. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw mieszaninę na krótką chwilę do przestygnięcia. Przelej do mieszaniny z jajek. Wymieszaj i rozlej do pucharków. Wstaw do lodówki, do stężenia.
Przygotuj sos. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i cukier na puree i wymieszaj z sokiem rokitnika, aż powstanie gładka masa. Odciśnij płatki żelatyny, żeby się pozbyć nadmiaru wody. Wrzuć do mieszaniny z mango. Zamieszaj, aż się żelatyna rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zimny sos nałóż łyżką na stężały mus.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W