Kwiaty cukinii z winegretem à la Mimoza
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Winegret:4 mandarynki
2 łyżki octu z szampana
½ łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu wielokwiatowego
½ ząbka czosnku
2 łyżeczki oliwy extra vergine
szczypta płatków chilli
sól morska i pieprz
Kwiaty cukinii:
8 kwiatów cukinii
1 szklanka ciemnego piwa miodowego
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 jajko
¾ szklanki mąki
sól morska
oliwa extra vergine do smażenia
Winegret:
Wycisnąć mandarynki, do soku dodać trochę miąższu i wlać do słoika. Dodać ocet, musztardę, roztarty czosnek i płatki chilli, oliwę i miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamknąć szczelnie słoik i energicznie potrząsać przez pół minuty, by utworzyła się emulsja.
Kwiaty cukinii:
W dużej misce połączyć piwo, jajko, mąkę, sproszkowaną cebulę i sól. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Na patelnię wlać oliwę do wysokości 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Wpuścić kilka kropli ciasta. Kiedy oliwa odpowiednio rozgrzeje się, ciasto zacznie skwierczeć. Obtaczać kwiaty cukinii w cieście i delikatnie smażyć po kilka sekund z każdej strony, aż całe zrumienią się. Usmażone kwiaty umieszczać na ruszcie, żeby obciekły z tłuszczu. Posypać solą morską i natychmiast podawać.
Uformować z pergaminu rożek i przewiązać tasiemką z kokardą. Umieścić w nim kwiaty, obok podać winegret.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W