Kruche waniliowe serduszka i lukrowane całuski
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:300 g mąki
½ łyżeczki soli
100 g cukru pudru
250 g niesolonego masła
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
60 g białego lukru królewskiego
dżemy i słodkie kremy do pieczywa
mąka do podsypania
foremki do wykrawania ciastek
Przygotowanie:
Przesiać mąkę, sól i cukier puder do miski. Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wlać ekstrakt wanilii. Wcierać masło w mąkę z dodatkami, aż składniki zlepią się w kulę. Uformować w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i przekroić na pół. Połowę rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i wykroić 12 serduszek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część rozwałkować cieniej, na grubość ok. 3 mm i wykroić 12 kółek. W połowie kółek małą foremką wykroić otwory. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blaszki do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Wstawić ciastka na 12-15 minut. Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Na okrągłych ciastkach z otworami zrobić zygzaki z lukru królewskiego i odłożyć na kilka minut do wyschnięcia. Na kółka nałożyć po łyżeczce dżemu lub kremu do pieczywa, przykryć kółkami z lukrem i delikatnie docisnąć.
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W