Krewetki z grilla z wiejską sałatką grecką
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia cypryjska
Składniki:
- 800 g dużych krewetek w całości, najlepiej świeżych
- 2 cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
- duża szczypta wędzonej papryki
- odrobina wędzonej soli
Zielony dip:
- 200 g zielonych oliwek bez pestek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- klika kropli octu winnego
- sól
- pieprz
Wiejska sałatka grecka:
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty lodowej
- ½ ogórka
- 1 słodka cebula
- 150-200 g sera feta w jednym kawałku
- sól
- pieprz
- ½ szklanki oliwek kalamata
- suszone oregano
- kilka kropli octu lub soku z cytryny
- oliwa niefiltrowana
Do podania:
- pity pokrojone w trójkąty i lekko zgrillowane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki myjemy i osuszamy. Składniki dipa poza cebulą miksujemy w malakserza na zieloną, dość drobną pastę. Następnie dodajemy do niej drobniutko pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i ew. doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Liście sałaty rwiemy na duże kawałki układamy na dnie dużej, szerokiej miski. Ogórków nie obieramy i kroimy w ok. 5 mm grubości półplasterki, pomidory i cebulę podobnie. Na liściach sałaty układamy pomidory, ogórki, cebulę i oliwki. Całość lekko doprawiamy solą, pieprzem, oregano i skrapiamy octem i dobrą oliwą. Na wierzch kładziemy duże, grube plastry sera feta, dodatkowo możemy do doprawić oregano i skropić oliwą.
Rozgrzewamy patelnię grillową bardzo mocno, wlewamy na nią olej i układamy krewetki, doprawiamy wędzoną solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż zmienią kolor, a pancerze mocno się ugrillują. Krewetki układamy na półmisku wraz z cytryną pokrojoną w ćwiartki, podajemy z wiejską sałatką, zielonym dipem i pieczywem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź