Jajka po szkocku z kaszanką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:½ małej cebuli, drobno posiekanej
pęczek szałwii, drobno posiekanej
200 g mielonej wieprzowiny
100 g zwartej kaszanki (black pudding), drobno pokrojonej
4 jajka w temperaturze pokojowej
50 g mąki
1 jajko, roztrzepane
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
brązowy sos do podania
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć do miękkości bez zrumieniania. Dodać szałwię i smażyć dwie minuty. Przełożyć do mięsa. Wmieszać kaszankę, starając się jej nie pokruszyć. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 kulki, włożyć do lodówki. Jajka włożyć do wrzącej wody na około 4 minuty, ostudzić w lodowatej wodzie, obrać. Każde jajko obkleić kulką mięsa, uformować równe kule. Każdą kulę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 ˚C, aż zaczną wypływać, co oznacza, że są gotowe. Podawać z brązowym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W