Jajka po benedyktyńsku z łososiem

Jajka po benedyktyńsku z łososiem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Sos holenderski:
3 łyżki białego octu winnego
6 ziaren pieprzu
½ szalotki, drobno posiekanej
1 suszony liść laurowy
125 g masła
2 żółtka

Jajka po benedyktyńsku:
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka masła
300 g szpinaku, umytego
2 łyżki białego octu winnego
4 jajka
2 bułeczki pszenne (angielskie mufiny albo płaskie części przekrojonych kajzerek)
4 plastry wędzonego łososia
gałązki bazylii i cząstki cytryny do podania

Przygotowanie:
1. Ugotuj w rondlu na dużym ogniu ocet, ziarna pieprzu, szalotkę i liść laurowy, redukując do połowy objętości i przecedź do dzbanka. Roztop zimne masło w rondlu, a następnie przelej je do dzbanka i odstaw, żeby mleczne cząstki opadły na dno. Ostrożnie zlej sklarowany tłuszcz mleczny.

2. Żaroodporną miskę z żółtkami ustaw na garnku z niewielką ilością wrzącej wody. Ubijaj je bez przerwy trzepaczką, aż żółtka będą jasne i puszyste. Zdejmij miskę z garnka i ciągle ubijając, powoli dolewaj klarowne masło, aż uzyskasz sos o gęstej, gładkiej konsystencji. Dodaj około 1 łyżeczki octowego syropu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedź go odrobina gorącej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu. Włóż na dno czosnek z niewielką ilością masła oraz umyty szpinak. Przykryj i duś 2 minuty. Wyjmij szpinak z rondla, osącz i wyciśnij.

4. Zagrzej wodę w rondlu na małym ogniu – od dna powinny się unosić drobne pęcherzyki – i wlej 2 łyżki octu. Delikatnie przemieszaj wrzątek łyżką, a następnie rozbijaj kolejno jajka i ostrożnie wpuszczaj do wody, by po 3-4 minutach wyjąć je z garnka cedzakową łyżką. Przechowaj jajka w cieple.

5. Przekrój angielskie mufinki na pół (albo użyj dolnych połówek kajzerek) i zrób złociste grzanki. Połóż po 2 połówki na każdym talerzyku, na grzankach po plastrze wędzonego łososia, trochę szpinaku a na koniec jajka po benedyktyńsku. Polej sosem holenderskim i podaj przybrane listkami bazylii, z cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA