Jajka po benedyktyńsku na szynce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Sos holenderski:
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
10 łyżek masła, stopionego
Tabasco albo ostry sos chili
½ łyżeczki ostrej mieszanki kajuńskiej
Jajka:
olej
1 cebula, pokrojona na krążki
2 plastry wędzonej szynki
2 łyżeczki białego octu winnego albo jabłkowego
4 jajka
2 pszenne bułeczki (angielskie muffiny albo płaskie części przekrojonych kajzerek)
masło do posmarowania
bazylia do przybrania
Przygotowanie:
1. Sos holenderski: zmiksuj w blenderze żółtka z ¼ łyżeczki soli, a następnie – miksując na średnich obrotach przez 20-30 sekund – dodaj sok z cytryny. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Zmniejsz obroty do minimum i powoli wlewaj cienkim strumieniem gorące, stopione masło. Sprawdź, czy sos jest dość słony i kwaskowaty, po czym wmieszaj sos chili i, jeśli trzeba, więcej soku z cytryny. Dodaj szczyptę mieszanki kajuńskiej, przelej sos holenderski do dzbanka i postaw go w ciepłym miejscu, żeby nie wystygł.
2. Na średnim ogniu rozgrzej na dużej patelni trochę oleju. Podsmaż krążki cebuli oraz szynkę i smaż powoli, od czasu do czasu odwracając, aż się zrumienią (około 5-8 minut). Zdejmij je szczypcami lub widelcem i połóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. W czasie, kiedy szynka będzie się smażyć, w szerokim rondlu zagotuj tyle wody, żeby wypełniała go w 2/3 objętości i dolej ocet. Zmniejsz płomień, żeby woda bardzo delikatnie wrzała i wbij do niej jajka. Zrób tosty z angielskich muffin/połówek kajzerek. Po 3-4 minutach wyjmij jajka z wrzątku i połóż na papierowym ręczniku.
4. Posmaruj masłem mufinki/kajzerki i nałóż porcję szynki z cebulą. Ułóż na wierzchu jajka w koszulce i polej je sosem holenderskim. Podaj oprószone przyprawą kajuńską i ozdobione bazylią
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W