Gulasz wołowy w grzanym winie

Gulasz wołowy w grzanym winie
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
1 kawałek cynamonu (10 cm)
1 gwiazdka anyżu
10 goździków
3 liście laurowe
3 szczypty startej gałki muszkatołowej
skórka obrana z całej pomarańczy
3 łyżki cukru
750 ml czerwonego wina (np. chianti)
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
3 marchewki
1 główka czosnku
1,5 kg ogona wołowego
3 łyżki mąki
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa

Sałatka:
2 bulwy fenkułu
2 pomarańcze
1 cebula
oliwa
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C.
2. Wrzucić do rondla cynamon, anyż, goździki, liście laurowe, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy i cukier. Wlać wino i postawić na ogniu. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż na pół, marchew obrać i ew. przekroić w poprzek, główkę czosnku przekroić w poprzek na pół. Dorzucić warzywa do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut.
3. Ogon obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Obtoczyć w mące doprawionej solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku oliwę i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać wino z dodatkami, przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 3 godziny.
4. Przygotować sałatkę: fenkuł przekroić wzdłuż, usunąć głąb i cienko pokroić, nać fenkułu posiekać. Pomarańcze okroić ze skóry i pokroić na cienkie półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Składniki sałatki wrzucić do miski, polać oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
5. Wyjąć mięso z piekarnika. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować chwilę bez pokrywki na małym gazie.
6. Rozłożyć mięso na talerze i podawać z sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA