Grillowane kalmary

Grillowane kalmary
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1 mała cytryna)
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 2 gałązki świeżego oregano lub ½ łyżeczki suszonego
  • ½ kg świeżych kalmarów – umytych
  • odsączonych i osuszonych
  • świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny i sól. Dodać czosnek i listki oregano. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię. (Kalmary można przygotować także na grillu). Smażyć mięczaki na bardzo gorącej patelni po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, pokroić korpusy i macki na półcentymetrowe pierścienie i wrzucić do sosu. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA