Grillowane kalmary
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1 mała cytryna)
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 2 gałązki świeżego oregano lub ½ łyżeczki suszonego
- ½ kg świeżych kalmarów – umytych
- odsączonych i osuszonych
- świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny i sól. Dodać czosnek i listki oregano. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię. (Kalmary można przygotować także na grillu). Smażyć mięczaki na bardzo gorącej patelni po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, pokroić korpusy i macki na półcentymetrowe pierścienie i wrzucić do sosu. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W