Galaretka z maślanki i brzoskwinie w miodzie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:3 listki żelatyny (ok. 6 g)
woda
250 ml śmietany 36%
50 g cukru
350 ml maślanki
4 twarde brzoskwinie
50 g masła
1 łyżka płynnego miodu
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Włożyć żelatynę do miseczki, zalać wodą, moczyć aż zmięknie, odcedzić i odcisnąć nadmiar wody.
2. 125 ml śmietany wlać do rondla, wsypać cukier, mieszając podgrzewać na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać trzepaczką, aż się rozpuści.
3. Wlać do miski resztę śmietany i maślankę, dodać śmietanę z żelatyną, wszystko razem wymieszać trzepaczką i rozlać do miseczek. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
4. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Na gorącej patelni stopić masło, włożyć brzoskwinie i zrumienić ze wszystkich stron. Polać miodem, posypać obficie startą gałką i smażyć jeszcze ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
5. Posypać galaretkę startą gałką, dołożyć porcje brzoskwiń, polać sosem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W