Duszony kurczak i letnie warzywa
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 kg kurczaka z hodowli ekologicznej
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
- 1 mała
- posiekana marchew
- 1 cebula
- kilka ziaren pieprzu
- gałązka tymianku
- 300 ml białego wina
- 300 ml wody
- 100 g bobu
- 100 g świeżego
- ugotowanego groszku
- 100 g małych cebulek
- 8 ugotowanych szparagów
- 12 młodych marchewek
- 12 świeżych migdałów
- kawałek masła
- szczypta cukru
- 150 ml kremówki
- sok z ½ cytryny
- do dekoracji posiekane zioła: szczypiorek
- estragon
- natka i rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ostrym nożem rozbierz kurczaka, odcinając korpus. Podziel mięso na porcje. Wlej na patelnię nieco oleju roślinnego. Usmaż na nim kawałki mięsa na złocistobrązowy kolor ze wszystkich stron. Przełóż je do rondla, w którym będą się dusiły. Zmniejsz płomień pod patelnią. Dolej odrobinę oleju roślinnego. Dołóż korpus. Dorzuć marchew, cebulę, ziarna pieprzu i gałązkę tymianku. Usmaż razem. Wlej białe wino. Odparuj mniej więcej połowę. Dolej wodę. Włącz gaz pod rondlem z kawałkami mięsa. Wlej gotowy bulion ze wszystkimi składnikami. Przykryj pokrywą, niech mruga na małym ogniu. Za 20 minut kurczak będzie gotowy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W