Deser słodki finish - Kamil Mikołajczyk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
spód – ciasto makaronikowe
prażynka
Mus czekoladowy:
100 g czekolada gorzka 71%
150 ml śmietanka 36%
2 białka
4 łyżki cukru
Mus z granata:
pestki z połowy granata
50 g cukru
2 łyżki pasty z czarnej porzeczki
4 g żelatyny
100 ml śmietany 36%
Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.
Następnie kładziemy prażynkę czyli czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z pastą orzechową i prażynką.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.
Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.
Taki mus wykładamy do foremki na prażynkę.
Mus z granata:
Pestki z połowy granata rozgniatamy, dodajemy cukier oraz pastę z czarnej porzeczki. Podgrzewamy aż zrobi się syrop. Do tego dodajemy żelatynę namoczoną wcześniej w kąpieli wodnej, mieszamy. Ubijamy śmietanę dodając syrop, żeby zrobiła się gładka masa. Jak zacznie tężeć wykładamy to na mus czekoladowy i polewamy delikatnie łyżką syropu z granata.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W