Czekoladowe krążki z solą morską
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:100 g gorzkiej czekolady
1 garść grubo posiekanych pistacji
2 garści płatków migdałowych
1 duża szczypta cukru
sól morska w płatkach
płatki róży w cukrze (może być też skórka pomarańczowa w cukrze)
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. łamiemy czekoladę i roztapiamy na parze. Najlepiej w ogóle nie mieszamy. Kiedy czekolada stopnieje w połowie, wyłączamy gaz, zanurzamy nieroztopione kawałki głębiej i czekamy, aż pozostałe ciepło stopi resztę czekolady. Płatki migdałowe wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku 2 minuty. Posypujemy cukrem i prażymy jeszcze 1 minutę. Roztopioną czekoladę nakładamy na blachę wyłożoną papierem. Powinny powstać płaskie krążki. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła, posypujemy krążki płatkami migdałowymi i pistacjami. Doprawiamy solą i dekorujemy płatkami róży. Blachę z krążkami wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Delikatnie odrywamy krążki od papieru i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W