Cytrynowe magdalenki

Cytrynowe magdalenki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
magdalenki:
6 małych lub 4 duże jajka
1 szklanka cukru (250 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
1½ szklanki mąki (375 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 ml)
1 szklanka stopionego masła (250 ml)

lukier cytrynowy:
½ szklanki cukru pudru (125 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie jasna, około 5 minut. Dodajemy sok i skórkę startą z 1 cytryny i wanilię. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia a następnie stopione masło. Foremki na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką, tradycyjnie mają kształt małych muszelek. Napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Pieczemy 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C, pieczemy 10 minut do momentu, kiedy się zrumienią a środek się uniesie. Lukier: w misce mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym. Przed podaniem maczamy w nim magdalenki. Posypujemy skórką cytrynową. Uwaga: schłodzenie i pieczenie w wysokiej temperaturze pomaga ciasteczkom wyrosnąć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA