Cytrynowe magdalenki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:magdalenki:
6 małych lub 4 duże jajka
1 szklanka cukru (250 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
1½ szklanki mąki (375 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 ml)
1 szklanka stopionego masła (250 ml)
lukier cytrynowy:
½ szklanki cukru pudru (125 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie jasna, około 5 minut. Dodajemy sok i skórkę startą z 1 cytryny i wanilię. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia a następnie stopione masło. Foremki na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką, tradycyjnie mają kształt małych muszelek. Napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Pieczemy 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C, pieczemy 10 minut do momentu, kiedy się zrumienią a środek się uniesie. Lukier: w misce mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym. Przed podaniem maczamy w nim magdalenki. Posypujemy skórką cytrynową. Uwaga: schłodzenie i pieczenie w wysokiej temperaturze pomaga ciasteczkom wyrosnąć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W