Chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:6 plastrów wędzonego boczku
4 zmiażdżone ząbki czosnku
2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
1 papryka poblano, pokrojona w kostkę
1 posiekana jalapeño
1 namoczona w wodzie papryka chipotle, pokrojona w kostkę
½ łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki soli morskiej
2 puszki pomidorów San Marzano (po 800 ml), rozgniecionych ręcznie
3 łyżki espresso
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka syropu klonowego
świeżo zmielony pieprz
2 szklanki odsączonej gotowanej czerwonej fasoli
2 szklanki odsączonej gotowanej czarnej fasoli
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 dymki, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
W dużym rondlu na średnim ogniu smażymy plastry wędzonego boczku, aż staną się złociste i chrupiące, a tłuszcz się wytopi. Przekładamy na drucianą kratkę, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Kruszymy i odkładamy na bok. Podsmażamy czosnek na tłuszczu wytopionym z boczku przez 1-2 minuty na średnim, aż się zezłoci. Dodajemy cebulę, chili, kmin, wędzoną paprykę i sól morską. Podduszamy przez 8 minut. Wlewamy rozgniecione pomidory i mieszamy. Dodajemy espresso, oregano, syrop klonowy i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy chili 45 minut pod częściowym przykryciem. Dodajemy fasolę oraz kolendrę i dusimy jeszcze 5 minut, aż chili będzie gorące. Nakładamy porcję do miski, dodajemy sporą porcję kwaśnej śmietany, pokruszony boczek oraz dymkę.
© Nadia Giosia
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W