Brownie na ciasteczkowym spodzie z czekoladą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.111)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Ciasto na ciasteczkowy spód1 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki masła
1 jajko, lekko roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania
Ciasto na brownie
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła
225 g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania
Ciasto na ciasteczkowy spód
Mąkę, cukier i masło przełożyć i ugnieść w średniej misce. Ugniatać do czasu, aż ciasto będzie grudkowate. Jajko wymieszać z wanilią i dodać do ciasta. Dorzucić czekoladowe kropelki. Mieszać do czasu aż masa będzie zwarta. Masę rozprowadzić na delikatnie natłuszczonej blasze o wymiarach 20 cm x 20 cm. Aby uzyskać wyjątkowo chrupiący ciasteczkowy spód, podpiec ciasto przez 15 minut. Jeśli wolimy spód bardziej miękki, nie podpiekać. Każdy z nich dobrze utrzyma warstwę brownie.
Ciasto na brownie
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Mąkę, cukier, kakao i sól zmieszać. W międzyczasie stopić masło na małym ogniu. Wyłączyć ogień i dodać czekoladę. Łagodnie mieszać przy pomocy rózgi kiedy czekolada się topi, a następnie zmiksować całość na gładką masę. W innej misce ubić jajka z wanilią. Mokre składniki dodać do suchych. Dodać czekoladowe kropelki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozprowadzić na przygotowanym, podpieczonym bądź nie, ciasteczkowym spodzie. Piec przez 45 minut lub do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził czysty.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W