76.jagnięcia pieczona w ziołach z warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.76)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki panierki200g ciabaty porwanej na kawałki, wysuszonej w piekarniku
40g startej skórki z cytryny
40g odsądzonych kaparów
40g sardeli
40g posiekanej cebuli
40g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek natki bazylii
Składniki dania głównego
porcja jagnięciny
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
3 łyżeczki musztardy dijon
3 łyżki oliwy
Składniki dania warzywnego
100g pancetty pokrojonej w kostkę
200g cukini pokrojonej w kostkę
200g karczochów z puszki, odsądzonych
200g frażelotki z puszki, odsączonej i opłukanej
garść posiekanej mięty
2 łyżki stołowe oliwy
50 ml wywaru wołowego
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do miksera wrzucić wszystkie składniki panierki i zmiksować. Wysypać na talerz. Posypać mięso solą i pieprzem. Smażyć na silnie rozgrzanej patelni na oliwie, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Posmarować musztardą, obtoczyć w panierce. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika. Piec 12-14 minut, aż będzie upieczone. Wyjąć i pozostawić na kilka minut. Pokroić w plastry. Na patelni na średnim ogniu usmażyć na oliwie pancettę z cukinią. Gdy boczek będzie chrupiący, a cukinia miękka, dodać karczochy i fasolę. Wymieszać. Dolać wywar, gdy całość się zagotuje, dosypać miętę. Doprawić do smaku niewielką ilością soli (boczek jest słony)i pieprzu. Na talerze nakładać porcje warzyw i mięsa. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W