13.trufla czekoladowa z sosem malinowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.13)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Na truflę125g gorzkiej czekolady
125g mlecznej czekolady
250g tłustej śmietany
1 łyżeczka brandy
¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na przybranie
25g gorzkiej czekolady
25g białej czekolady
kawałek czystej folii z bąbelkami
Na sos malinowy
pojemnik malin
2 łyżeczki cukru-pudru
Przygotowanie
Rozop czekoladę w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce (4-5 minut na ustawieniu „rozmrażanie”). Lekko ubij śmietanę. W małym rondelku podgrzej brandy i rozpuść w nim kawę. Delikatnie wymieszaj czekoladę, śmietanę i brandy z kawą, przełóż do kokilek i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Przygotuj przybranie: roztop oddzielnie gorzką i białą czekoladę, delikatnie wymieszaj, tak, by powstały różnokolorowe smugi. Rozsmaruj mieszankę na folii z bąbelkami i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki delikatnie oddziel czekoladę od folii (folię możesz wyrzucić). Połam na kawałki.
Teraz kolej na sos: zmiksuj w blenderze maliny i cukier-puder, przecedź przez sitko, żeby pozbyć się nasionek i przelej do plastikowej butelki z „dziubkiem\". Zrób na talerzu wzór z sosu, połóż na środku truflę i przybierz kawałkami „bąbelkowej” czekolady.
James Tanner
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W