Artykuły
Zjawiska
Zawód: szef kuchni
Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...
Czytaj więcejŻywność lokalna kontra żywność masowa
Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...
Czytaj więcejZawód: krytyk kulinarny
Krytyk kulinarny bądź recenzent restauracji to zawód szanowany w krajach wielkich kuchni i wielkich mistrzów, a w Polsce raczej traktowa...
Czytaj więcejNowoczesna kuchnia polska
Przez wieki kuchnie świata ewoluowały. Wymyślano nowe metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesuj...
Czytaj więcejJulia Child i jej rewolucja
„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...
Czytaj więcejKarnawałowe szaleństwo
Karnawał to czas zabawy, tańców i wielkiego ucztowania, balów maskowych, parad i kuligów. W tradycji rzymskokatolickiej karnawał...
Czytaj więcejPotrawy na Boże Narodzenie
Wedle polskiej tradycji wieczór wigilijny jest najważniejszym momentem świąt Bożego Narodzenia. Wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwia...
Czytaj więcej