Artykuły
Produkty
Polskie sery zagrodowe
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz w programie "Przez dziurke od sera" odwiedza polskie gospodarstwa, w których prod...
Czytaj więcejGroch i groszek
To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Gro...
Czytaj więcejPrzetwory owocowe i warzywne
Dawniej niemal każda dobra gospodyni, niezależnie od miejsca zamieszkania i statusu społecznego, musiała mieć spiżarnię, a w niej zapasy w postaci kon...
Czytaj więcejOwoce morza
W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno posp&o...
Czytaj więcejPrzekąski
Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odby...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - Europa
WŁOCHY Jeden z najstarszych krajów, w których uprawia się winorośl, gdzie winnice rozciągają się od Sycylii aż po Piemont i Lombardię...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - świat
AUSTRALIA Uprawa i produkcja wina w Australii niezwykle prężnie się rozwija. Przeważają wypróbowane szczepy winorośli jak np. Cabernet Sauv...
Czytaj więcejSmoothies
Koktajl, lemoniada owocowa czy milkshake to napoje, doskonale sprawdzające się podczas ciepłych, letnich dni, zwłaszcza jeśli zawierają kruszony l&oac...
Czytaj więcejWarzywa zapomniane
Liczba gatunków warzyw dostępnych w naszych sklepach wydaje się być nieograniczona. W Polsce możemy nawet znaleźć te mniej znane, uprawiane tyl...
Czytaj więcejPotrawy na zimę
Zima to dość uciążliwa pora roku dla naszych organizmów. Brak słońca, mróz i często dość ponury obraz za oknem nie nastrajają zbyt pozyt...
Czytaj więcejTajskie składniki i przyprawy
Bazylia tajska. Ma dość charakterystyczną postać, małe włochate listki, cytrynowy aromat lub anyżkowy posmak. Zazwyczaj używa się jej do posypywana sa...
Czytaj więcejNajsłynniejsze przepisy
Niektóre potrawy, które obecnie uznawane są za ikony smaku, wcale nie wyszły spod ręki najwybitniejszych kucharzy, choć większość z pewn...
Czytaj więcejSmaki Neapolu
Cienkie, płaskie placki przyrządzane z mąki i wody jadano już w starożytności. To one stały się punktem wyjścia dla współczesnej, jakże lubiane...
Czytaj więcejŚniadanie - miły początek dnia
Jajko na miękko, czy jajecznica, wędlina czy smażona kiełbaska, a może wersja lekka - rogalik z masłem i dżemem plus kawa? Który zestaw śniadan...
Czytaj więcejNalewki
Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw. Nic, tylko wekować słoiki i nastawiać nalewki. T...
Czytaj więcejLodowe szaleństwo
Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność. Szczegól...
Czytaj więcejTruskawki
Czerwone, soczyste i niezwykle smaczne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach. Te owoce to prawdziwy rarytas, cieszący nie tylko nasze podniebienia, a...
Czytaj więcejNowalijki
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...
Czytaj więcej