Zapiekany mus czekoladowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 10
Przygotowanie:
Składniki:
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
150 g posiekanego zimnego masła
5 jajek, żółtka oddzielone od białek
150 g drobnego cukru
Mus czekoladowy:
200 g posiekanej gorzkiej czekolady
30 g masła
3 jajka, żółtka oddzielone od białek
300 ml bitej śmietany
Do podania:
25 g drobno startej gorzkiej czekolady
bita śmietana
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC - 160oC z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm. Włóż czekoladę i masło do żaroodpornej miski i ustaw na garnku z łagodnie wrzącą wodą uważając, żeby dno miski nie stykało się z wrzątkiem. Kiedy czekolada i masło się stopią, wymieszaj je delikatnie i zdejmij miskę z garnka. Odstaw, żeby czekolada ostygła do temperatury pokojowej i nie zwarzyła się po dodaniu jajka.
Ubij niezbyt sztywną pianę z białek ze szczyptą morskiej soli w dużej, suchej misce. Dosyp połowę cukru po łyżce ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, aż będą puszyste i jasne. Delikatnie wmieszaj żółtka do stopionej czekolady i połącz z białkową pianą niezbyt intensywnie mieszając dużą metalową łyżką. Przełóż mus do tortownicy i piecz 40-50 minut, aż szpikulec wbity w środek będzie dość czysty po wyjęciu. Zostaw ciasto w formie do ostudzenia (może nieco opaść). Wyjmij je z tortownicy.
Mus czekoladowy: rozpuść czekoladę z masłem w misce ustawionej na garnku w ten sam sposób co poprzednio, a gdy się rozpuszczą, zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Ubij białka w czystej, suchej misce na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj ostudzoną czekoladę z żółtkami, dodając po jednym na raz. Połącz śmietanę z białkami, dodając pianę w dwóch porcjach. Rozsmaruj mus na ostudzonym cieście, maskując wszelkie pęknięcia i zagłębienia powstałe w czasie pieczenia i wstaw do lodówki na 2 godziny. Można też podać ciasto od razu z bitą śmietaną, posypane startą gorzką czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W