Zapiekana polenta z bolognese z sarniny

Zapiekana polenta z bolognese z sarniny
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Na sos:
2 łyżki oliwy
20 g masła
1 duża cebula, drobno posiekana
2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
75 g pancetty, pokrojonej w kostkę
350 g mielonej wieprzowiny
350 g mielonej sarniny lub wołowiny
250 ml mleka
200 ml białego wina
800 g pomidorów z puszki
250 ml bulionu drobiowego lub wody

Na polentę:
500 ml mleka
375 kaszy kukurydzianej
100 g startego parmezanu
oliwa

Sos bolognese:
Rozgrzej oliwę i masło w dużej patelni z grubym dnem. Dodaj cebulę, marchew, seler i pancettę. Smaż 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodaj wieprzowinę i sarninę (lub wołowinę). Mieszając drewnianą łyżką, smaż 5-6 minut, aż mięso dojdzie. Nie pozwól, by mięso zbiło się w grudki. Dodaj pomidory i bulion (lub wodę), a następnie zmniejsz ogień. Gotuj sos na bardzo małym ogniu 2-3 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dolej bulion lub wodę.

Polenta:
W dużym garnku połącz mleko z 1 litrem wody i dużą szczyptą soli morskiej. Doprowadź do wrzenia i natychmiast znacznie zmniejsz ogień. Stopniowo wsypuj polentę, mieszając. Gotuj, cały czas mieszając, 5-6 minut lub do czasu, gdy polenta przestanie być ziarnista. Zdejmij z ognia, dodaj połowę parmezanu i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść naczynie żaroodporne. Wyłóż do naczynia 2/3 polenty, a potem sos bolognese. Na wierzch nałóż resztę polenty. Posyp pozostałym parmezanem i skrop oliwą. Piecz 20-25 minut aż zapiekanka się zrumieni.

© Bill Granger


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA