Wysokie babeczki

Wysokie babeczki
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:


Babeczki:
36 Babeczek z ciasta diabelskiego (według przepisu na ciasto diabelskie - patrz oddzielny przepis)

Krem:
2 ½ miarki cukru granulowanego
6 białek dużych jaj, w temperaturze pokojowej
½ miarki wody
½ łyżeczki winianu potasu
1 łyżka esencji waniliowej

Polewa czekoladowa:
700 gramów półsłodkiej czekolady, drobno pokrojonej
6 łyżek oleju kartamusowego


Przygotowanie:

Przygotowanie kremu:
Do miksera włożyć cukier granulowany, białka, wodę i winian potasu. Ubić pianę. Ustawić miskę w naczyniu z gorącą wodą. Ubijać aż cukier się rozpuści i masa stanie się ciepła, przez 3-5 minut. Zdjąć z ognia. Ubijać masę mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany, przez 12-16 minut. Dodać esencję waniliową i wymieszać. Przełożyć krem do dwóch dużych toreb cukierniczych zakończonych 1,5-centymetrowymi dzióbkami. Nałożyć krem na babeczki. Zostawić niewielki margines. Uformować krem w 5-centymetrowy stożek. Nałożyć 1/3 – ½ miarki kremu na każdą babeczkę. Przełożyć babeczki na blachę i schłodzić. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

Przygotować polewę czekoladową:
Umieścić czekoladę i olej w żaroodpornym naczyniu ustawionym w garnku z wrzątkiem. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do małej miseczki i studzić przez 15 minut. Trzymając każdą babeczkę za spód zanurzamy ciastko w polewie czekoladowej, żeby pokryć w całości krem. Nadmiar polewy powinien spłynąć. Ułożyć babeczki na drucianej tacce. Zakryć polewą miejsca z widocznym kremem. Zostawić babeczki w temperaturze pokojowej na 15 minut. Ułożyć babeczki na paterze i chłodzić przez 30 minut aż polewa zgęstnieje. Przykryć i trzymać w lodówce przez 2 godziny lub dłużej. Podawać zimne. Można przechowywać babeczki w lodówce przez 3 dni.

© Martha Stewart

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA