Węgorze piaskowe z sosem chili

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na sos chili: 10 czerwonych chili, drobno posiekanych
500 ml octu ryżowego
330 g cukru
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka soli
Do węgorzy:
180 g mąki kukurydzianej
170 ml wody gazowanej
olej słonecznikowy do smażenia
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
500 g piaskowych węgorzy, wypatroszonych i oczyszczonych
1 czerwona chili, drobno posiekana
2 łodygi dymki, drobno posiekanej
cząstki limonki do podania
Sos chili:
Połącz wszystkie składniki w małym rondlu, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i zacznie przypominać syrop. Zdejmij z ognia i ostudź.
Węgorze:
Przygotuj ciasto. Połącz 120 g mąki kukurydzianej z wodą gazowaną i odstaw.
Rozgrzej wok na średnim-dużym ogniu, wlej 5 cm oleju i pozwól mu się rozgrzać do wysokiej temperatury. W międzyczasie dopraw pozostałe 60 g mąki kukurydzianej solą i pieprzem.
Obtaczaj węgorze w doprawionej mące, a potem zanurzaj w cieście. Smaż w małych partiach, aż się zrumienią i staną chrupiące. Na kilka ostatnich sekund wrzuć na patelnię chili i dymkę. Odłóż ryby na papierowy ręcznik. Podawaj węgorze z chili, dymką, solą morską, pieprzem, słodkim sosem chili i cząstkami limonki.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W