Tempura z miękkich krabów z dressingiem z chili i mięty
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 10
Przygotowanie:
Do przybrania:
1 chili, bez pestek, drobno posiekana
12 liści mięty, drobno posiekanych
sok z 1 limonki
100 ml oliwy
Do krabów:
olej roślinny do głębokiego smażenia
100 g zwykłej mąki
200 g mąki kukurydzianej, plus trochę do oprószenia blatu
około 200 ml lodowatej wody gazowanej
10 krabów po wylince, rozmrożonych, jeśli były zamrożone
Przybranie: wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Wypróbuj, dopraw solą, a jeśli limonka jest cierpka, dodaj szczyptę cukru.
Kraby: Wlej olej, wypełniając rondel albo wok do połowy i ustaw na dużym ogniu. Wsyp mąkę zwykłą i kukurydzianą do dużej miski. Wmieszaj tyle lodowatej wody gazowanej, aby wyszło średnio gęste ciasto, podobne do naleśnikowego. Wrzuć odrobinę ciasta do oleju, żeby sprawdzić, czy jest nagrzany – ciasto powinno zaskwierczeć i zezłocić się w 20 sekund. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C i wyłóż blachę pergaminem. Dopraw kraby solą i pieprzem i oprósz mąką kukurydzianą. Zanurzaj kraby w cieście, strząsając nadmiar. Ostrożnie kładź po 2 kraby na gorącym oleju i smaż 3-4 minuty, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmuj łyżką durszlakową lub drucianym cedzakiem, wykładaj na blachę wyłożoną papierem i przechowuj w cieple piekarnika. Po usmażeniu wszystkich krabów przekrój je na połówki, oprósz solą morską i podaj.
Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W