Sorbet gruszkowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:4 szklanki soku z gruszek (1l)
1 szklanka cukru (250 ml)
8 dojrzałych gruszek, przekrojonych na pół
sok i skórka starta z 1 cytryny
do podania:
kandyzowany imbir, posiekany
świeża bazylia, pokrojona w długie paseczki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym rondlu. Gotujemy 15 minut, aż gruszki będą miękkie przy nakłuciu widelcem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Sok gotujemy kolejne 15 minut, aż zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Powstały syrop i gruszki miksujemy w blenderze. Przecieramy do miski przez drobne sito. Wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy i ubijamy na kremową konsystencję. Wstawiamy do zamrażalnika. Powtarzamy ubijanie co godzinę, aż sorbet będzie miał gładką konsystencję (w sumie około 4 razy). Podanie: przybieramy imbirem i bazylią. Uwaga: sorbet możemy przygotować w maszynie do lodów zgodnie z instrukcja producenta.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W