Sernik z czekoladą i tofu
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Baza:
filiżanka mąki ryżowej
filiżanka migdałów albo orzechów laskowych
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżka syropu klonowego albo z agawy
1/3 filiżanki oleju słonecznikowego albo tłuszczu omega
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
450 g gorzkiej czekolady bez dodatku nabiału
180 g kremowego tofu
filiżanka espresso albo 30 ml mocnej kawy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ albo 1/3 filiżanki cukru palmowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Natłuścić formę o średnicy 20 cm. Wsypać suche składniki bazy do robota kuchennego. Rozdrobnić. Dodać płynne składniki. Miksować, aż powstanie kula z ciasta. Wykleić formę. Piec przez 15 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować tofu. Dodać je do schłodzonej czekolady. Wylać na ciasto i piec przez 20 minut w temperaturze 160°C. Ostudzić przed wyjęciem z formy. Podawać z owocami jagodowymi.
Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W