Ruloniki krewetkowo-warzywne

Ruloniki krewetkowo-warzywne
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przygotowanie:


Składniki sosu do zanurzania ruloników:
2 duże, czerwone papryczki chilli
2 łyżki stołowe cukru palmowego
1 łyżka stołowa sosu rybnego
1-2 łyżki stołowe soku z limonki

Składniki farszu:
1 średnia marchew, pokrojona w zapałki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paseczki
100 g groszku cukrowego, pokrojonego w cienkie paseczki
2 dymki, pokrojone w cienkie paseczki
75 g kiełków fasoli mung
1 miarka liści kolendry
15 okrągłych arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
15 dużych krewetek, ugotowanych i przeciętych na pół wzdłuż
gorąca woda do moczenia papieru ryżowego

Sos do zanurzania ruloników:
Przetnij papryczki wzdłuż. Usuń nasionka, drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki. Dodaj cukier palmowy, sos rybny, sok z limonki. Delikatnie wymieszaj.

Ruloniki:
Napełnij gorącą wodą płytkie naczynie, tak duże, żeby zmieścił się w nim arkusz papieru ryżowego. Zanurzaj po jednym arkuszu, trzymaj w wodzie przez 1 minutę albo do chwili, gdy papier zmięknie. Wyjmij, poczekaj, aż woda spłynie. Połóż na desce. Pośrodku arkusza ułóż dwie połówki krewetki i po trochu wszystkich warzyw. Złóż dolną połowę arkusza, następnie jeden z boków. Zwiń w stronę drugiego boku, aż powstanie rulonik otwarty na górze. Tak samo zrób 15 ruloników. Podawaj z sosem.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA