Pudding chlebowy z rumowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Na pudding:
2 szklanki mleka
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 łyżka ciemnego rumu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 ½ szklanki czerstwego białego pieczywa, pokrojonego w kostkę
½ filiżanki rodzynek
1 filiżanka brązowego cukru
Na sos rumowy:
1 ½ filiżanki brązowego cukru
2 łyżeczki mąki
¾ szklanki (180 ml) śmietany 36%
¾ szklanki (180 ml) mleka
1 łyżka ciemnego rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki prażonych orzechów pekan
Pudding:
Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do sufletu o średnicy 20 cm i pojemności 2 litrów, następnie posyp ją cukrem. W naczyniu wymieszaj mleko, żółtka, rum i wanilię. Dodaj chleb i rodzynki. Odstaw na 10 minut, by pieczywo wchłonęło płyn. W drugim naczyniu ubij białka. Stopniowo dodawaj brązowy cukier, aż piana stanie się sztywna. Za pomocą szpatułki stopniowo wmieszaj pianę do namoczonego chleba. Postępuj ostrożnie i delikatnie. Masę wylej do formy. Piecz około godziny, aż środek puddingu się zetnie, lecz pozostanie wilgotny.
Sos rumowy:
W rondlu połącz brązowy cukier z mąką. Dodaj śmietanę, mleko, rum i wanilię. Zagotuj, cały czas mieszając. Ostudź sos do średniej temperatury, od czasu do czasu mieszając. Podaj natychmiast. Udekoruj orzechami pekan i polej sosem rumowym.
© Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W