Przegrzebki posypane suszonymi prawdziwkami na kremowych porach szparagi i jajo przepiórki

Przegrzebki posypane suszonymi prawdziwkami na kremowych porach szparagi i jajo przepiórki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przygotowanie:



Składniki:
450 g (12-15 szt.) przegrzebków, bez muszli
50 g suszonych prawdziwków
110 g drobno posiekanego boczku, wędzonego na drewnie z jabłoni albo pancetty
1 łyżka pełnotłustego, europejskiego masła, na przykład firmy Plugra
450 g porów (tylko białe i jasnozielone części), posiekanych w cienkie plasterki
120 ml śmietany 12%
skórka z 1 cytryny
3 łyżki oleju z winogron
450 g całych szparagów, blanszowanych
4 jaja przepiórki
świeże zioła, takie jak trybula, lubczyk albo natka
sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Wrzuć prawdziwki do robota kuchennego lub młynka do przypraw i korzystając z funkcji „pulsowanie” zmiksuj na proszek. Odłóż. Na średniej patelni na małym ogniu smaż bekon aż wytopi się większość tłuszczu i zbrązowieje. Przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, aby go osuszyć. Powiększ płomień do średniego, dodaj masło i pory. Zeszklij przez 4-6 minut, aż będą miękkie. Wlej śmietanę, dorzuć skórkę z cytryny i smaż przez 1 minutę. Odłóż.

Przygotuj szparagi:
Pokrój każdy na 7,5 cm kawałki. Odłóż.

Przygotuj przegrzebki:
Rozgrzej na silnym ogniu patelnię z grubym dnem albo żeliwną. W tym czasie osusz przegrzebki i obtocz w sproszkowanych prawdziwkach. Wlej na patelnię olej z pestek winogron (pojawi się dym). Smaż przegrzebki przez 30-60 sekund po obu stronach aż zbrązowieją. Powinny mieć chrupką skórkę(?). Dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Wbij jaja przepiórek na tę samą patelnię i smaż przez 30 sekund, aż żółtko lekko się zetnie, a białko całkowicie usmaży.

Podanie:
Na środek talerza połóż ¼ smażonych porów. Dodaj przegrzebki, potem szparagi i jajo. Posyp skwarkami z bekonu i ziołami, podawaj.

© 2012 Vanessa Cantave

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA