Przegrzebki faszerowane na ryżu z pieczarkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 mały ząbek czosnku
- pokrojony na 4 kawałki
- 1 łyżka pinioli
- 1 szklanka świeżych liści bazylii plus 5
- 6 do przybrania
- ¼ łyżeczki soli
- 8 bardo dużych przegrzebków (tak zwanych przegrzebków nurka
- około 360 g)
- ½ łyżki oliwy dobrej jakości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody. Wrzucić czosnek, piniole i bazylię. Gotować przez 20-30 sekund. Osączyć na sicie i schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Drobno posiekać czosnek, piniole i bazylię tak, aby powstało piure i doprawić ⅛ łyżeczki soli. Sprawić przegrzebki, usuwając błony i ścięgna. Przekroić w poziomie na połowę, nie docinając do końca tak, aby obie połówki pozostały połączone. Rozłożyć jak książkę. Nałożyć po 1 łyżce piure z bazylii i przykryć drugą połową przegrzebka. Przycisnąć. Na talerz nalać oliwy. Ułożyć przegrzebki tak, aby posmarować oliwą po jednej stronie, następnie przewrócić i posmarować oliwą z drugiej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W