Plażowa paella

Plażowa paella
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przygotowanie:

Składniki:
2 posiekane cebule
3 duże drobno posiekane ząbki czosnku
2 drobno pokrojone czerwone papryki
150 gramów kiełbasy chorizo obranej ze skórki i pokrojonej w półplasterki
¾ szklanki oliwy
szczypta szafranu (około 20 pręcików)
6 średnich pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
2 szklanki hiszpańskiego ryżu do paelli
1 kg filetów z żabnicy lub innej ryby o zwartym, białym mięsie
kilkanaście małży w muszlach
kilka małych krabów
2 łyżki sherry
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na dużej, płaskiej patelni – najlepiej specjalnej patelni do paelli. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i chorizo. Mieszając smażyć przez 8-10 minut. Szafran namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy cebula zmięknie na patelnię wrzucić pomidory, zamieszać. Dodać wędzoną paprykę, sól, szafran, półtora litra wody i listki laurowe. Gotować przez chwilę. Dodać ryż. Lekko zamieszać. Przykryć i gotować przez 10 minut. Pokroić rybę, oczyścić małże i kraby. Następnie delikatnie zamieszać i przy brzegu patelni ułożyć małże, zanurzając je w ryżu nieotwierającym się końcem muszli. Na środku ułożyć rybę a na niej kraby. Przykryć i zostawić na ogniu na kolejne 5-10 minut. Następnie zgasić ogień i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Tuż przed podaniem skropić sherry i posypać natką.


@Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA