Placuszki z ricottą i cynamonem

Placuszki z ricottą i cynamonem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Przygotowanie:

Składniki:

2 jajka
250 g sera ricotta
125 ml mleka
szczypta soli
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Do podania: owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody), miód, cukier puder zmieszany z cynamonem

Przygotowanie:

1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Ricottę włożyć do miski, dodać żółtka i wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszając. Wsypać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gęstą, gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.
3. W osobnej misce ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać okrągłym ruchem od dołu.
4. Wrzucić na patelnię masło i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Nakładać łyżką porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor, uważając by cynamon się nie spalił.
5. Rozłożyć na talerze i podawać z owocami, polane miodem i posypane cukrem pudrem z cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA