Pieczone pieczarki z czosnkiem, grzankami i serem manchego
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 8 polnych pieczarek
- 100 g miękkiego masłą
- ¼ filiżanki natki pietruszki
- rozgnieciony ząbek czosnku
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
- 6 plastrów szynki
- 2 kromki żytniego chleba
- 2 łyżki oliwy
- 100 g sera manchego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Grzyby oczyścić z piasku. Masło ubić na krem. Dodać natkę pietruszki, czosnek, sól i pieprz. Odstawić. Chleb podzielić na małe kawałki. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 4-5 minut. Odstawić.
Grzyby włożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na każdym ułożyć porządną porcję masła z dodatkami. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu położyć plastry szynki. Całość posypać przygotowanymi grzankami. Ser pokruszyć albo zetrzeć na tarce. Posypać grzyby. Piec przez 10 minut, aż grzyby będą miękkie, a grzanki zrumienione.
Grzyby włożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na każdym ułożyć porządną porcję masła z dodatkami. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu położyć plastry szynki. Całość posypać przygotowanymi grzankami. Ser pokruszyć albo zetrzeć na tarce. Posypać grzyby. Piec przez 10 minut, aż grzyby będą miękkie, a grzanki zrumienione.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W