Paella z królikiem i fasolą
Oceń przepis:
Składniki:
- soffritto:
- 100 ml oliwy
- 25 ml octu z sherry
- 4 pozbawione pestek pomidory
- 4 obrane ząbki czosnku
- 6 pokrojonych szalotek
- 4 średnie czerwone papryki bez nasion
- łyżeczka szafranu
- łyżeczka tymianku
- ½ pęczka mięty
- ½ pęczka kolendry
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka wędzonej papryki
- paella:
- 2 kg królika
- 200 g fasoli borlotti
- pokrojone pikantne chorizo
- 1 kg umytych
- oczyszczonych omułków
- ½ kg umytych małży
- 2 filiżanki bulionu rybnego na osobę
- 100 g ryżu Calasparra
- filiżanka groszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Królika podzielić. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni do paelli rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Podsmażyć chorizo. Dołożyć je do królika. Wlać na patelnię odrobinę oliwy. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać szafran. Smażyć przez 2 minuty. Dodać paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pomidory, zioła i ocet z sherry. Zlać wszystko z patelni. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć ryż, aż zmieni kolor. Dodać królika, chorizo, fasolę i bulion. Gotować przez 15 minut na dużym ogniu. Dołożyć omułki i małże. Gotować przez 10 minut, aż bulion odparuje. Dodać groszek. Wyłączyć gaz. Przykryć patelnię i odstawić na 5 minut. Paellę podawać na ciepło z dodatkiem cząstek cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W