Ostrygi Rockefeller
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:24 świeżo wyłuskane ostrygi (płyn z muszli należy zachować)
1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)
1 łyżeczka musztardy Dijon (5 ml)
1 szklanka startego parmezanu (250 ml)
4 szklanki świeżych liści szpinaku (1 l)
1 szklanka pokruszonego białego pieczywa (250 ml)
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ostrygi razem z sokami umieszczamy w rondlu. Głębszą część muszli zostawiamy do późniejszego użycia. Gotujemy je na średnim ogniu przez pół minuty, żeby lekko stężały. Łyżką cedzakową przekładamy do miski. Do płynu dodajemy śmietankę i redukujemy 10 minut. Dodajemy musztardę i połowę parmezanu. Odstawiamy. W drugim rondlu na małym ogniu podgrzewamy szpinak z 1 łyżką wody (15 ml), kiedy opadnie, odciskamy wodę a szpinak przekładamy do śmietany. W misce mieszamy pozostały parmezan z pokruszonym pieczywem, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do opiekania. Ostrygi układamy w połówkach muszli w naczyniu do zapiekania na wodorostach lub gruboziarnistej soli. Każdą z nich polewamy sosem ze szpinakiem, posypujemy parmezanem wymieszanym z okruszkami. Podanie: Zapiekamy, aż ser się rozpuści i zrumieni, przez około minutę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W