Ossobuco
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:8 kawałków giczy cielęcej
kilka łyżek mąki do obsypania mięsa
sól i świeżo mielony pieprz
kilka łyżek oliwy do smażenia
4 plastry bekonu
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
6 ząbków czosnku
2 papryczki chili
skórka starta z dwóch cytryn
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 łyżeczki listków rozmarynu
½ szklanki białego wytrawnego wina
400 gramów pokrojonych pomidorów z puszki
1 litr wywaru drobiowego lub cielęcego
sok z dwóch cytryn
Przygotowanie:
Mięso obsypać mąką, doprawić solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać w dużym rondlu z grubym dnem. Mięso obsmażać partiami do zrumienienia, wyjąć. Bekon, cebule, marchewki i selera pokroić drobno. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Chili posiekać. Na pozostałą w rondlu oliwę wrzucić bekon, przesmażyć. Dodać pokrojone warzywa, zamieszać. Dodać skórkę cytrynową. Ziarna kopru włoskiego i rozmaryn drobno posiekać, dodać do warzyw. Dusić 10 minut. Dodać wino, pomidory, wywar, sok z cytryn. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zagotować sos i włożyć obsmażone mięso, które musi być nim w pełni zakryte. Przykryć, zmniejszyć ogień na minimalny, gotować 2 godziny. Podawać posypane gremolatą.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W