Okoń morski z warzywami z salsą

Okoń morski z warzywami z salsą
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Mitch i Matt idą na ryby
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:


Salsa
1 średni ogórek, z usuniętymi nasionami, drobno pokrojony
1 papryczka chili, drobno posiekana
2 szalotki, drobno posiekane
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
sok z 1 limonki
5 posiekanych gałązek rukwi wodnej
świeża kolendra
świeża mięta

Warzywa
50 g solonego masła
4 szparagi, grubo posiekane
4 różyczki fioletowych brokułów, grubo posiekane
garść rozmrożonych krewetek

Okoń morski
2 filety z okonia morskiego (po ok. 150 g)
oliwa z oliwek
mąka

Salsa
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz ziół i rukwi. Doprawić do smaku. Zioła i rukiew dodać tuż przed podaniem.

Okoń morski
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Skórę na filetach delikatnie ponacinać i oprószyć je mąką z obu stron. Smażyć skórą do dołu przez 2-3 minuty, odwrócić na drugą stronę i wyłączyć gaz. Ponieważ patelnia nadal będzie gorąca, należy pilnować, by okoń się nie przypalił.

Warzywa
Brokuły i szparagi smażyć do miękkości na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać krewetki. Smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa przełożyć na talerz, nałożyć na nie usmażoną rybę. Wszystko polać salsą.

© Mitch Tonks i Matt Dawson

Opracowano na podstawie programu \"Mitch i Matt idą na ryby\"

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA