Okoń morski z warzywami z salsą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mitch i Matt idą na ryby
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Salsa
1 średni ogórek, z usuniętymi nasionami, drobno pokrojony
1 papryczka chili, drobno posiekana
2 szalotki, drobno posiekane
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
sok z 1 limonki
5 posiekanych gałązek rukwi wodnej
świeża kolendra
świeża mięta
Warzywa
50 g solonego masła
4 szparagi, grubo posiekane
4 różyczki fioletowych brokułów, grubo posiekane
garść rozmrożonych krewetek
Okoń morski
2 filety z okonia morskiego (po ok. 150 g)
oliwa z oliwek
mąka
Salsa
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz ziół i rukwi. Doprawić do smaku. Zioła i rukiew dodać tuż przed podaniem.
Okoń morski
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Skórę na filetach delikatnie ponacinać i oprószyć je mąką z obu stron. Smażyć skórą do dołu przez 2-3 minuty, odwrócić na drugą stronę i wyłączyć gaz. Ponieważ patelnia nadal będzie gorąca, należy pilnować, by okoń się nie przypalił.
Warzywa
Brokuły i szparagi smażyć do miękkości na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać krewetki. Smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa przełożyć na talerz, nałożyć na nie usmażoną rybę. Wszystko polać salsą.
© Mitch Tonks i Matt Dawson
Opracowano na podstawie programu \"Mitch i Matt idą na ryby\"
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W