Mince pies z kruszonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 12
Przygotowanie:
Na babeczki mince pies:masło do natłuszczenia formy
400 g gotowego ciasta kruchego
560 g gotowego farszu mięsnego do mince pies
1 garść suszonych żurawin
1 garść wyłuskanych pistacji
50 ml amaretto
Na kruszonkę:
50 g gotowanych kasztanów jadalnych
100 g mąki
1 szczypta mielonego cynamonu
45 g masła, posiekanego
75 g cukru demerara
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem formę na 12 babeczek.
Rozwałkuj ciasto do grubości dwóch monet. Wytnij 12 kółek o wielkości pasującej do formy. Wyłóż formy ciastem, lekko dociśnij i nakłuj widelcem.
Podpiekaj spody ok. 5 minut, aż zaczną się rumienić. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
W misce połącz farsz mięsny z żurawiną, pistacjami i amaretto. Wypełnij skorupki nadzieniem.
Połącz składniki na kruszonkę i rozetrzyj, aż mikstura zacznie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką babeczki i piecz jeszcze 10 minut. Podaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W