Marynowany ser

Marynowany ser
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 5)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 15 dag sera swojskiego korycińskiego (młodego, do tygodnia)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 małe ostre papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ l dobrej oliwy lub oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia

Marynowany ser II:

  • 15 dag sera swojskiego korycińskiego (młodego, do tygodnia)
  • 2 cytryny
  • 2 małe ostre papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżki ziaren kolendry
  • ½ l dobrej oliwy lub oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dno włożyć połowę przypraw. Ser i warzywa pokroić w grube słupki na wysokość słoika i układać naprzemiennie, obtykając przyprawami. Pozostałe przyprawy dołożyć na koniec. Wlać ocet, zamknąć słoik, przewrócić kilkukrotnie, aby ocet zmoczył składniki. Zalać na końcu oliwą. Odstawić do lodówki na 7 dni. Podawać z pieczywem, dodawać do sałatek, oleju używać jako dresingu.

Przygotowanie marynowanego sera II:
Cytryny dobrze wyszorować, podzielić wzdłuż na ósemki. Ser pokroić w grube słupki. Paprykę przekroić na pół, pozostawiając ziarna. Czosnek przekroić wzdłuż. Na dno włożyć połowę przypraw i wkładać naprzemiennie ser, cytryny i paprykę. Pozostałe przyprawy dołożyć na koniec. Zalać oliwą. Odstawić na 7 dni. Podawać z pieczywem, dodawać do sałatek, oleju używać jako dresingu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA