Kurczak tandoori

Kurczak tandoori
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 22)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • kurczak podzielony na części
  • łyżeczka szafranu
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka mięty
  • półtorej łyżeczki nasion kolendry
  • łyżeczka kminu
  • posiekany dwucentymetrowy kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kłącze kurkumy
  • łyżka czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 700 ml jogurtu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka ponacinać, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą. Kmin uprażyć z kolendrą. Szafran, pieprz kajeński, kmin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Dodać jogurt, czosnek, posiekaną miętę, natkę kolendry i odrobinę barwnika spożywczego. Wymieszać i zalać kurczaka. Marynować od 12 do 24 godzin, następnie nabić mięso na szpadkę i upiec na grillu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA