Kurczak jerk à la Levi Roots i placki z jalapeño
Oceń przepis:
Przygotowanie:
Składniki:
1 łyżka jagód ziela angielskiego
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka suszonych płatków chili
1/2 łyżki cukru muscovado
2 łyżki płynnego miodu
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek kolendry
2 papryczki Scotch bonnet
ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno pokrojony
2 dymki, pokrojone drobno
oliwa
4 udka kurczaka z wolnego chowu
piwo, do podlewania (opcjonalnie)
1 limonka
Składniki na placki
250 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego plus trochę do podsypywania
250 g odtłuszczonego jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 papryczka jalapeño, pokrojona cienko w poprzek
Przygotowanie:
W moździerzu ubić ziele angielskie, pieprz i płatki chili na proszek, wymieszać z cukrem i miodem. Posiekać drobno natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek, papryczki Scotch bonnet i imbir, dodać do przypraw i rozetrzeć. Dodać zielone części dymki i wlać sporo oliwy, wymieszać. Wyłożyć marynatę na kurczaka i porządnie ją wmasować. Można to zrobić w gumowych rękawiczkach, bo papryczki Scotch bonnet są naprawdę ostre. Odstawić kurczaka do lodówki na co najmniej 1 do 2 godzin, a najlepiej na noc.
Kurczaka ułożyć skórą do dołu na średnio rozgrzanym grillu i piec 40 do 50 minut, często obracając, do momentu, kiedy skórka będzie rumiana a mięso w środku miękkie. Dobrze jest rzucić garść ziela angielskiego na rozgrzane węgle, żeby dym nabrał dodatkowego aromatu oraz polać kurczaka piwem przed końcem pieczenia. Można też piec kurczaka w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut, obracając od czasu do czasu, a następnie na koniec położyć na grillu na 5 minut, żeby skórka się przypiekła.
W czasie, kiedy kurczak się piecze, przygotujcie placki. W misce wymieszajcie mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sporą szczyptę soli. Kiedy wszystko się połączy, oprószcie dłonie mąką i przez chwilę wyrabiajcie ciasto na posypanej mąką powierzchni. Podzielcie ciasto na 4 części i rozwałkujcie na krążki o grubości mniej więcej 2 mm. Posypcie krążkami jalapeño i solą, przyciśnijcie dłonią, żeby przykleić je do ciasta. Oskrobcie grilla z resztek przypalonej marynaty jerk i za pomocą papierowego ręcznika posmarujcie grilla oliwą. Połóżcie placki i pieczcie je przez 2-3 minuty, raz obracając. Mają być przypieczone na złoto z obu stron.
Kiedy kurczak jest już gotowy, wyciśnijcie na niego limonkę i zdejmijcie z grilla. Można zajadać!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W