Kubańska kanapka i plantan w miodzie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki:
8 kromek o grubości 1 cm portugalskiego chleba albo bagietki z chrupką skórką
4 plastry wędzonej szynki
4 plastry żółtego sera
120 ml miodu (zostanie użyty po połowie)
30 g posiekanych orzechów pekan
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżki masła
1 dojrzały plantan
oliwa
Przygotowanie:
Na małą patelnię wlej oliwę do wysokości 5 cm. Rozgrzej do 190°C. Obierz plantana, pokrój w 8 plastrów o grubości 2,5 cm. Ostrożnie wrzuć do oliwy i smaż, aż będzie złocistobrązowy (przez 3-5 minut).
W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła i połowę miodu. Kromki chleba posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Połóż na blasze, piecz w 205°C przez 4 minuty. Wyjmij, połóż na każdej ½ plastra szynki i ½ plastra sera. Wstaw do piekarnika, piecz, aż ser się roztopi (przez 2-3 minuty). Wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzach. Włóż plastry plantana do miodu z masłem, wymieszaj, żeby płyn równo je pokrył.
W drugim rondelku umieść 1 łyżkę masła i połowę miodu, dodaj orzechy i pieprz. Mieszaj i podgrzewaj, aż masło się roztopi, a składniki połączą.
Podanie:
Ułóż plantany w miodzie obok kanapek, polej sosem miodowo-orzechowym. Smacznego.
© 2012 Vicki Ferentinos
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W