Kruche waniliowe serduszka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:ciasto:
380 g mąki
½ łyżeczki soli
250 g niesolonego masła
125 g drobnego cukru z melasą
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
mąka do posypania blatu
foremka w kształcie serca o boku 8cm, słomki
do dekoracji:
biały lukier plastyczny
lukier królewski (w rożku z wąską tylką)
foremki do wykrawania kwiatków i motyli
srebrne i złote groszki
brokat spożywczy
Przygotowanie:
Przesiać do miski mąkę i sól. Do drugiej miski wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć mikserem na krem. Dodać żółtko i ekstrakt wanilii, ucierać wszystko razem, aż się połączy. Wsypując po trochu mąkę, miksować na niskich obrotach, aż wszystko zacznie się zlepiać w kulę. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, uformować w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Foremką wykroić serduszka jak najbliżej jedno drugiego, by było jak najmniej resztek do ponownego zagniatania i wałkowania. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić słomką dziurki na zawieszki. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut . Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Udekorować ciastka serduszkami i ozdobami wykrojonymi z lukru plastycznego (przykleić lukrem królewskim), wzorkami malowanymi lukrem królewskim, groszkami cukrowymi i brokatem spożywczym. Odłożyć do wyschnięcia. Przewlec przez dziurki wstążeczki do zawieszenia.
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W