Kruche ciasto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki3 szklanki (750 ml) mąki
¼ łyżeczki (1 ml) soli
115 g schłodzonego niesolonego masła
225 g schłodzonego tłuszczu roślinnego (ceresu)
½ szklanki (125 ml) lodowatej wody
Przepis na kruche ciasto
Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Na grubej tarce zetrzeć do mąki masło i ceres. Połączyć palcami, aż mieszanka będzie przypominała okruchy pieczywa. Wlać wodę i mieszać łyżką, aż masa się połączy.
Rękami wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej 30 minut. Można przechowywać w lodówce – do 4 dni, lub w zamrażarce – do 1 miesiąca.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W