Kotleciki z fasoli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:125 g mieszanki czarnej i białej fasoli mung oraz nikli indyjskiej
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
2 łyżeczki nasion kminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki łagodnego czerwonego chilli w proszku
1 zielone chilli
¼ cebuli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
20 liści curry (murrai Koeniga)
duża szczypta soli
50 g świeżo startego kokosa
ok. 150 g mąki ryżowej
woda
olej do smażenia
pikle z limonki do podania
Przygotowanie:
1. Mieszankę fasoli i nikli wsypać do miski, zalać wodą i odstawić do namoczenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na 12. Odcedzić i włożyć do miski.
2. Imbir oskrobać łyżeczką i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do fasoli. Wsypać kmin, kurkumę i chilli w proszku. Posiekać chilli. Cebulę obrać i drobno posiekać. Razem z chilli dorzucić do fasoli. Wsypać cynamon. Posiekać i dodać liście curry. Wsypać sól i wiórki kokosowe. Wszystko razem dobrze wymieszać.
3. Mieszając ręką, na przemian dodawać po trochu mąki i wody, aż masa zacznie się sklejać. Zwilżyć dłonie wodą i uformować małe kotleciki.
4. Do głębokiego rondla wlać ok. 2 cm oleju i rozgrzać. Sprawdzić czy jest odpowiednio gorący, wrzucając grudkę masy; powinna natychmiast wypłynąć i zacząć skwierczeć. Ostrożnie włożyć kotleciki i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
5. Osączyć kotleciki na papierze kuchennym. Rozłożyć na talerze i podawać z piklami z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W