Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Pudding50 g masła
75 g drobnego jasnego cukru trzcinowego
120 g okrągłoziarnistego ryżu
900 ml pełnotłustego mleka
200 ml kremówki
2 laski wanilii
Korzenne jabłka
25 g masła
50 g cukru demerara
2 jabłka odmiany Bramley, obrane i pokrojone na kawałki
szczypta imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
Do podania 50 ml mleka
Pudding ryżowy
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza. W rondlu z grubym dnem, nadającym się do użycia w piekarniku, stopić masło z cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż masa nabierze koloru i konsystencji roztopionych cukierków toffi. Wsypać ryż, mieszać, aż ryż oblepi się karmelem. Wlać mleko i kremówkę, starannie wymieszać. Rozkroić laski wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać pesteczki i włożyć do garnka wraz z przekrojonymi laskami. Doprowadzić masę w garnku do wrzenia, wymieszać dokładnie. Garnek wstawić (bez pokrywki) do piekarnika, zapiekać, nie mieszając, przez 2 godziny.
Korzenne jabłka
W rondelku stopić masło z cukrem. Włożyć jabłka, dodać przyprawy, wymieszać. Smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną karmelizować. Ostudzić, delikatnie rozgnieść.
Sposób podania
Wyjąć pudding z piekarnika, wymieszać, aby rozpuścić przypieczoną skórkę. Wyjąć laski wanilii, dolać 50 ml mleka, wymieszać. Nałożyć na talerzyk łyżkę puddingu i łyżkę korzennych jabłek.
© Paul Marrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W