Jeżyny z jabłkami pod kruszonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:
2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
330 g jeżyn
2 łyżki drobnego cukru
1 laska wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
125 g mąki pszennej
100 g miękkiego jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
lody waniliowe do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Wymieszaj w misce jabłka, jeżyny, drobny cukier, nasionka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny i 1 łyżkę mąki. W drugiej misce dokładnie wymieszaj brązowy cukier, proszek do pieczenia, płatki i pozostałą mąkę. Dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż mieszanka zacznie przypominać konsystencją tartą bułkę. Nie przejmuj się większymi grudkami.
Rozłóż owoce do 2 żaroodpornych naczyń i posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany, a spod kruszonki wypłyną spienione soki. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W